wtorek, 5 lutego 2008

Rumianek


Nazwa botaniczna:
Matricaria chamomilla (Rumianek pospolity)
Athemis nobilis (Rumianek szlachetny)
Pozyskiwanie:
Olejek rumiankowy jest destylowany z kwitnących wierzchołków rośliny.
Charakterystyka:
Istnieje wiele odmian rumianku, od dawna uprawianego jako ziele lecznicze. Olejki obu wymienionych powyżej odmian mają podobne właściwości kojące. Stosuje się go do wspomagania różnych kuracji, łagodzenia stanów zapalnych i uczuleń, leczenia oparzeń, stłuczeń, bólu uszu, nerwobóli, ropni i bólu zębów. Zapach ma zdecydowane działanie uspokajające. Inhalacja oparu łagodzi stany bezsenności i histerii. Olejek jest także pożyteczny jako naturalny kosmetyk, szczególnie w pielęgnacji włosów, oraz skutecznie leczy dolegliwości skórne.
Właściwości olejku:
Działa kojąco + łagodnie odkażająco + przeciwbólowo + uspokajająco + odświeżająco + relaksuje mięśnie + ułatwia trawienie + pływa korzystnie na narządy kobiece
Uwagi:
Nie należy stosować w pierwszych miesiącach ciąży.

Brak komentarzy:

darmowa e-prasa i nie tylko...